Mire jó a Gazdaudvar? Milyen célt szolgált a múltban és mi a feladata ma?

Mire jó a gazdaudvar? Ötlik fel a kérdés. Sokan gondolnak arra, hogy hasonló dolog történik benne, mint a nagybani piacokon. Vagy eszükbe jut a gazdasági udvar. Ez mind nagyon jó, de valójában a gazdaudvar másra való.

 Szervezésre, munkamegosztásra, tárolásra, elosztásra, számvetésre.

Hogy miért, ennek oka a régmúltban keresendő.

Régen, minden közösségnek volt egy tároló helye, ahol a lakóközösség megtermelt, begyűjtött termékeit, terményeit tartották közösen. Minden közösségnek volt egy Fője (nemzetségfője), vezetője, és volt egy Aranyasszonya, aki a közösség egészségéért és ellátásáért volt felelős. Így kezdődött.

Későbbiekben, amikor a tanya és bokor rendszer kialakult, akkor a bokortelepülés legmódosabb gazdájánál összegyűltek a gazdák, megbeszélni, miből, hol mennyi teremjen, egy tagban, vagy szelvényben, a legelőt hogyan használják, hogyan szervezzék meg a föld megművelését. Ki mennyi vetőmagot ad. Mikor eljött a betakarítás és számvetés ideje, a gazdaudvarba behordták a termést, majd ismét összegyűltek és osztoztak a javakon, igazságosan, ki-ki a közösbe adott területe, jószága után. Ez volt a gazdaudvar feladata.

Nem felvásárlás!

Most sem más a Gazdaudvar feladata, csak most egy kicsit nagyobb. Országos méretű.

Sok teleülési gazdaudvar behálózza az egész országot, közös munkánk eredménye által.

Mind az mellett, hogy a kis és nagy gazdák, családi gazdaságok, őstermelők eladásra szánt termékeinek mi magunk is keressük azokat a közösségeket, családokat, egyéni vásárlókat, akik egészséges, tiszta élelmet kívánnak az asztalra tenni. Megóvva ezzel egészségünket, teremtő energiánkat, segítve a termelőket.

Mit is kell tennünk?

A termelőknek lehetőséget biztosítunk termékeinek meghirdetésére.

Vásárok időpontjáról tájékoztatás.

Segítséget nyújtunk a felesleg szükséglet szerinti elosztásban.

Javaink felmérése, szervezési feladatok.

                                                                                   Hurai Ági gazdaudvaros

Tudatos Társadalom tematikai csoportok

Tudatos Társadalom megyei csoportok