Project Description

Levelezési cím:   gazda@tudatostarsadalom.hu

Mire jó a Gazdaudvar? Milyen célt szolgált a múltban és mi a feladata ma?

Mire jó a gazdaudvar? Ötlik fel a kérdés. Sokan gondolnak arra, hogy hasonló dolog történik benne, mint a nagybani piacokon. Vagy eszükbe jut a gazdasági udvar. Ez mind nagyon jó, de valójában a gazdaudvar másra való.

 Szervezésre, munkamegosztásra, tárolásra, elosztásra, számvetésre.

Hogy miért, ennek oka a régmúltban keresendő.

Régen, minden közösségnek volt egy tároló helye, ahol a lakóközösség megtermelt, begyűjtött termékeit, terményeit tartották közösen. Minden közösségnek volt egy Fője (nemzetségfője), vezetője, és volt egy Aranyasszonya, aki a közösség egészségéért és ellátásáért volt felelős. Így kezdődött.

Későbbiekben, amikor a tanya és bokor rendszer kialakult, akkor a bokortelepülés legmódosabb gazdájánál összegyűltek a gazdák, megbeszélni, miből, hol mennyi teremjen, egy tagban, vagy szelvényben, a legelőt hogyan használják, hogyan szervezzék meg a föld megművelését. Ki mennyi vetőmagot ad. Mikor eljött a betakarítás és számvetés ideje, a gazdaudvarba behordták a termést, majd ismét összegyűltek és osztoztak a javakon, igazságosan, ki-ki a közösbe adott területe, jószága után. Ez volt a gazdaudvar feladata.

Nem felvásárlás!

Most sem más a Gazdaudvar feladata, csak most egy kicsit nagyobb. Országos méretű.

Sok teleülési gazdaudvar behálózza az egész országot, közös munkánk eredménye által.

Mind az mellett, hogy a kis és nagy gazdák, családi gazdaságok, őstermelők eladásra szánt termékeinek mi magunk is keressük azokat a közösségeket, családokat, egyéni vásárlókat, akik egészséges, tiszta élelmet kívánnak az asztalra tenni. Megóvva ezzel egészségünket, teremtő energiánkat, segítve a termelőket.

Mit is kell tennünk?

 

  • A termelőknek lehetőséget biztosítunk termékeinek meghirdetésére.
  • Vásárok időpontjáról tájékoztatás.
  • Segítséget nyújtunk a felesleg szükséglet szerinti elosztásban.
  • Javaink felmérése, szervezési feladatok.

                                                                                   Hurai Ági gazdaudvaros

Jelentkezési lap

Kérdőív a helyi termékek keresletének, és a kapcsolódó fogyasztói szokások elemzéséhez

Kérés

Mára egyre világosabban érzékelhető a magyar termékek visszaszorulásának tendenciája – az egyenlőtlen ránk erőltetett feltételek miatt – amely a helyben megtermelt értékek csökkenésén és a helyi munkalehetőségek csökkenésén túl sokkal veszélyesebb következménnyel is járhat. Ez pedig – ha nem cselekszünk időben – az önellátó képességünk elvesztése lehet.
A Tudatos Társadalom önszerveződő közössége Gazdaudvar csoportja, elindított egy megyékre kiterjedő állapotfelmérést azzal a szándékkal, hogy segítse és támogassa a megyékben megtermelt javak legrövidebb úton történő értékesítését, termelő és vásárló között. Ahhoz hogy a kitűzött cél a valós helyzetnek ill. igényeknek a leginkább megfelelő módon valósuljon meg, szükség van a segítő együttműködésére.
Levelünkhöz két kérdőív-mellékletet csatoltunk. Az egyik a fogyasztói vásárlói szokások megismerését segíti.(bárki kitöltheti) A második azoknak az őstermelőknek, gazdálkodóknak szól akiknek van továbbértékesítésre szánt termékük.
Kérjük, ha van(nak) az ismeretségetekben ilyen(nek) továbbítsa kérdőívünket!

Az összefogás sikerében bízva:
TT Gazdaudvar

Kérdőív
Kérdőív