Menü Bezárás

Az ország subája

 

 

2+

10 Comments

 1. Kiss Mária Katalin

  Köszönöm szépen, megtaláltam az elérhetőségeket, és élni fogunk a lehetőséggel.

  0
 2. Kiss Mária Katalin

  🙂 Örülök, hogy van kedv a találkozáshoz. Igen, meg kell Bódi Tibort kérdezni, hogy mi a véleménye a suba hányaveti megvarrásáról. Én is kíváncsi lennék rá.
  Megnéztem a karikásostort is – igen, hát ebben a témában is vannak hiányosságok. De a Szőke Péter munkája – hű! – szépnek és jónak tűnik, a honlap is igényes kivitelezésű és gondos gyűjtés eredménye, ahogy így néhány perc alatt sikerült átnéznem.
  Milyen jó lenne az igazi értékeket közvetíteni! Eljöhetne a CMM TV stúdiójába beszélni a pásztorművészetről, a karikás ostor készítéséről, kedves Péter. Szeretettel várjuk.

  0
 3. Szőke Péter

  Kedves Mária!

  Örülök, hogy tetszett az oldalon található gyűjtés. Nem vagyok facebook rajongó, az én honlapom a http://www.karikasostor.hu, de sajnos az ember rákényszerül így hoztam ott létre az egyesületünk oldalát.
  Nekem nem a beszéddel vagy az üzenettel van gondom, mint már elébb is megírtam, hanem azzal hogy egy ilyen tárgy köré misztifikálják. Maga a tárgy az ami gagyi a gépi hímzés és annak színei miatt. Az Erdélyi subákat tudtommal sosem hímezték. Mondjuk rettenetesen elítélem azt akik karikás ostort, tarsolyt és minden egyéb kacatot magára aggatva 1000 év történelmét összemossa. Éppen ezért nem értem ezt a subaügyet sem. A régi subák összevarrása kézzel történt, és így, teljesen egyforma aprólékos öltésekkel haladtak. Egyforma volt a távolság és az öltés szélessége is. Ez volt benne az érték, a profi munka. Az ország subáján ilyet nem nagyon találni! Össze-vissza, itt olyan ott amolyan öltésekkel van kivarrva az a piros cikk-cakk. És itt jön az, ha annak készült aminek készítették, akkor miért olyan igénytelen az egész?
  Na mindegy, majd Bódi úr elmondja egyszer!

  0
 4. Kiss Mária Katalin

  Kedves Péter, megnéztem a Guzsalyas Egyesület honlapját. Csodálatosak az ott bemutatott subák.
  Azonban, ha nem jön ez a megjegyzés az Ország subájának értéktelenségéről, akkor nem is jutott volna eszembe összehasonlítani – szerintem más a rendeltetése a művészien kimunkált alföldi subáknak és az Erdélyből kapott subának. Az utóbbi egy üzenet közvetítése céljából került Bódi Tiborhoz, aki tudtommal Bodonyban lakik.
  A subán spirituális szimbólumok vannak, amelyek üzenetet hordoznak a magyarság számára. Talán éppen azt az üzenetet, hogy nem az a dolgunk, hogy ne jussunk közös nevezőre, hanem az, hogy el tudjuk fogadni egymást. Energetikai hatásuk van.
  Az üzenetet a Subás felolvassa a videóban. A kozmikus rend és a földi élet törvényszerűségeinek ismeretére buzdít. A kozmikus rend azért rend, hogy benne a dolgok megférjenek egymással és nem azért, hogy egymásnak ugorjanak. Amilyen csodálatosak a virágszimbólumok az alföldi subákon, éppen olyan csodálatos ez az üzenet, ami szavakból áll.
  Kellemes barátkozást kívánok Bódi Tiborral! Most éppen az országot járja a Magyar Ébredés szervezet képviseletében.
  Itt van egy térkép a településekkel, ahová el fog jutni egy hónapon belül. Ma kezdődött a Hősök terén a körút. Nem kis vállalás.
  https://magyarebredesszervezet.org/terkep/

  1+
 5. Szőke Péter

  Kedves Mária!
  A suba kifejezettem alföldi viselet, itt élte virágkorát.Itt készültek a legszebb darabok, ( Orosháza, Gyula, Tótkomlós, Békéscsaba, Szeged, Csongrád, Kecskemét, Kiskunhalas, a Jászság, és Borsod ) és nem Erdélyben. Azért is van ilyen rossz szabása.
  Biztos hogy össze fogok vele futni, mert ő is Békéscsabán él. Bár ha valakinek ez a subának nevezett valami tetszik, és nem látja azokat amiket leírtam, akkor szerintem nem lesz közös nevező soha!

  0
 6. Kiss Mária Katalin

  Kedves Péter!
  Fel kellene keresni Subást, és megkérdezni tőle, elmondani, hogy mi a gond a subával. Ez a Suba Székelyföldről érkezett egy beavatás után a Tátos áldásával. Bővebb felvilágosítást a Suba viselője tud adni. Reméljük, hogy eredményes lesz a beszélgetés.

  1+
 7. Szőke Péter

  Kedves Ági!
  Itt nem a népünk őstörténetétől, ősi szokásairól van szó, hanem egy tárgyról, ami egy suba, amin egy undorító gépi hímzés található, két baromi nagy zseb ami magyar subán sosem volt, illetve a ráillesztett szűrcsat, ami nem subára való hanem szűrre! Az sem érdekel, hogy ki mit magyaráz bele szerencsétlen subába, de a magyar suba nem ezt érdemli! És azt sem, hogy az emberekben ilyen kép maradjon meg a subáról!
  Szerintem önnek nincs fogalma miről beszélek!
  Hasonlítsa össze ezt a förtelmet ezekkel a régi subákkal hogy értse, miről beszélek. https://www.facebook.com/pg/guzsalyasegyesulet/photos/?tab=album&album_id=1991410727848140

  Ez nem suba akárminek is titulálják, akármit is akarnak vele üzenni,, ez egy tákolmány!
  Hogy értse mit kellene csinálni!

  Első lépésben ezt meg kellene semmisíteni, hogy nehogy megmaradjon az utókornak!

  Ezután venni kellene 22 rackabőrt, összevarrni egy kör alakú subát. Tenni rá egy szép fekete báránybőr gallért, kézzel kihímeztetni ahogy régen is volt. Na erre rá lehetne hímezni kézzel az előző suba üzenetét, és joggal lehetne nevezni az Ország Subájának.

  3+
 8. Hurai Ági

  Kedves Szőke Péter, kérem keresse fel valamelyik helyszínen a Suba örzőjét. Kérdezze őt, a Suba történetéről. Olvassa el, mi van a Subára hímezve, s ha még így sem világos, akkor kicsit tájékozódjon a valós múltunkban, népünk őstörténetétől, ősi szokásairól.
  Üdvözlettel.

  1+
 9. Szőke Péter

  Ez a suba a magyar népművészet megszégyenítője,nem méltó az “Ország Subája” elnevezésre! Azoknak a subáknak amiket egykor a magyarszűcsök készítettek ez a nyomába sem ér! Nem tudom ki találta ki, de az nem tiszteli sem a subát, sem a magyar néprajzot! Ez egy hozzá nem értő kezek alkotta fertelem! Erre nem hogy büszkék kellene legyenek, hanem jól el kellene dugni, nehogy meglássa valaki!

  2+

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..