Helyi pénzek Magyarországon

Tokaji Dukát: Golop Községe is csatlakozott a helyi pénz elfogadásához

Tokaj-Hegyalján 27 település összefogásával született meg az ötlet, hogy új pénznemet vezetnek be. A cél a helyi közösség összetartásának növelése és turizmus fellendítése volt. 

A „Kiemelt turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” című projekt keretében bocsátották ki Tokaj-Hegyalja helyi pénzét, a Tokaji dukátot. Egy Tokaji dukát egy forintot ér, de ennek a pénznek nem ez a különlegessége, hanem amellett, hogy a tokaj-hegyaljaiak összetartozását erősíti, a forgalom megélénkülését is várják ettől, hiszen azok, akik vállalják ennek a pénznek a forgalmazását és az elfogadását, azok kedvezményeket is biztosítanak majd a vásárlóknak. Mád polgármestere mellett most Golop Község polgármester Kiss Lajos is úgy döntött, hogy 2017. szeptemberében kibocsátják a Tokai Dukátot. A tárgyalások már folynak az elfogadóhelyi partnerekkel.

 

A helyi fizetési eszközök

A helyi pénzek, hivatalos nevükön forgatható utalványok készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek és értékpapírnak nem minősülő, átruházható és többször felhasználható, papír alapú fizetési eszközök, amely áruk vagy szolgáltatások ellenértékének a kiegyenlítésére szolgálnak.

 

Ma Magyarországon négy helyi pénz létezik: Sopronban a Soproni kékfrank, Veszprém megye déli részén a Balatoni korona, Hajdúnánáson a Bocskai korona és Tokaj-Hegyalján a Tokaji dukát. A helyi pénzek ugyanannyi forintot érnek, amilyen címletben fizetnek velük. A Tokaji dukát az összes Magyarországon forgalomban lévő papírpénznek megfelelő címletben névértéken vásárolható meg. A helyi pénz a Bocskai Korona alapján jött létre, névértéken lehet váltani, azaz árfolyama a forintéhoz kötött. A Dukát a soproni Kékfrank, a hajdúnánási Bocskai-, illetve a Balatoni Korona után negyedikként jött létre, mint kis közösségi pénzhelyettesítő utalvány az országban. forrás:hegyalja.info

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.