Menü Bezárás

Környezet- és Természetvédelmi szakműhely

Korunk nagy kérdése.  Egy nagyon lényeges szakműhely a Tudatos Társadalomban, hiszen szűkebb és tágabb környezetünk megóvása elsődleges célunk kell, hogy legyen, hogy a jövő generációjának egy élhető Földet hagyhassunk hátra.
Ha hivatalos megfogalmazással szeretnénk élni, akkor a természetvédelem az élőlények, természetes életközösségek, élőhelyek a természetes és természetközeli területek, valamint a természeti táj megőrzésére hivatott társadalmi tevékenység megjelölésére szolgáló fogalom.
A természetvédelem célja a bioszféra állapotának, működőképességének, biodiverzitásának, valamint ezzel összefüggésben az élőhelyeknek és a természeti tájnak a megőrzése, károsodásainak megelőzése, mérséklése vagy elhárítása. A természetvédelem nem azonos a környezetvédelem fogalmával, bár jelentős átfedés van a kettő között.
A környezetvédelem az a társadalmi tevékenység, amely az emberi társadalom által saját ökológiai létfeltételeiben saját maga által okozott károsodások megelőzésére, a károk mérséklésére vagy elhárítására irányul.
A környezet- és természetvédelem a globális ökológiai problémákból adódó legkirívóbb jelenségek megelőzésére, a károk enyhítésére irányuló speciális emberi tevékenység.
Fel kell ismernünk, hogy a probléma megoldásához nem elegendő annyit tennünk, hogy szelektíven gyűjtjük a hulladékot! Remélhetőleg itt már mindenki komposztál, gyűjti az esővizet, nem vásárol Pet palackot, stb. Nagyon fontos, hogy NE termeljük a szemetet!
De itt nem lehet megállni! Fel kell térképezni, megtalálni a megfelelő szakembereket és megoldásokat, hogy megállítsuk és megfordítsuk a további pusztulást.

A Környezet- és természetvédelmi szakműhely szervesen együttműködik a gazdasági ágazatokban működő szakműhelyekkel.

Javaslatok, vitaanyagok itt!

Írj nekünk!

A szakműhely levelesládája: kornyezet@ttkozosseg.hu

 

3 Comments

 1. B B

  A természet- és környezetvédelem erősítése FONTOSABB, MINT VALAHA
  *
  Kedves Béla!

  Bizonyára hallottál a természetvédelemben dolgozó szakemberek tömeges leépítésének híréről. Az illetékes államtitkárságról az emberek 44%-át bocsátották el.
  Ez ellehetetleníti a hatékony természetvédelmi munkát.
  Ugyanis már a mostani elbocsátások előtt is lépésről lépésre gyengítették a természetvédelem fél évszázados munkával felépített, hatékonyan működő rendszerét …
  • 2010-ben megszűnt a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
  • Szaktekintélyeket, köztük nemzeti parki igazgatókat bocsátottak el. Helyükre számos esetben a szakterületen járatlan vezetők kerültek.
  • Folyamatosan csökkent a természetvédelem költségvetési támogatása.
  • Megszűntek a hatósági feladatokat ellátó önálló környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőségek.

  Mindeközben soha nem nézett még szembe ekkora természeti és környezeti fenyegetettségekkel sem hazánk, sem egész Földünk.
  Drámai sebességgel pusztulnak ki a fajok. Egyre súlyosabb a klímaválság. A légszennyezettség, illetve a természetet és egészségünket károsító vegyszerek miatt évről évre tízezrek halnak meg idő előtt Magyarországon.
  Nem nyugszom bele, hogy gyermekeimnek, unokáimnak ilyen világot kell örökölniük!
  Magyarország Alaptörvénye is kimondja: „A természeti erőforrások […] a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”
  A múlt héten 85 civil szervezet írt nyílt levelet az agrárminiszternek ez ügyben – ehhez természetesen a Greenpeace Magyarország is csatlakozott.
  *
  Most pedig petíciót is indítottunk.
  Tegyük újra működővé, közös értékeink megóvására képessé hazánk környezet- és természetvédelmi rendszerét! Legyen újra önálló környezet- és természetvédelmi minisztériuma Magyarországnak!

  Mindannyiunk élete, egészsége és jólléte függ a hazai környezet és természet állapotától. Meg kell óvnunk hazánk élővilágát; a levegőnk, termőtalajunk, vizeink tisztaságát. Ez közös felelősségünk.
  A természet- és környezetvédelem erősítése most fontosabb, mint valaha.

  Csatlakozz te is: greenpeace.hu/termeszetvedelem

  Üdvözlettel:
  Dr. Rodics Katalin
  természetvédelmi ökológus, kutatóbiológus
  Greenpeace Magyarország Egyesület

 2. Pingback:Szakműhelyek lista - TT Közösség

 3. Pingback:TT hírlevél. 2018.09.20 - TT Közösség

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..